Kootussa Ravissa

18. marraskuuta 2016

Yrttejä yskään ja hormoneihin

*Yhteistyössä Chia de Gracian kanssa*

Nyt olenkin päässyt testaamaan syksyn aikana kolmea eri tehokasta yrttiä! Hertta ei suinkaan yksin kokeillut näitä, vaan Hans sai myös oman yrtin, joka todellakin tuli tarpeeseen.
Tässä postauksessa haluan jakaa teille omat kokemukseni näiden yrttien käytöstä, mutta näistä olen kuullut kyllä tutuiltanikin paljon hyvää!

Periaatteessa oli hevosesi vaiva mikä tahansa, yrteistä löytyy kyllä käyttötarkoitukseen sopivia vaihtoehtoja. Hans pääsi testaamaan munkinpippuria, ja syynä on tietenkin hormonitoiminnan tasaaminen orilla.
Hertta puolestaan on koko ikänsä ollut todella pölyherkkä, ja se reagoi helposti pölyyn yskimällä. Vaikka uudessa tallissa on niin hyvä talli-ilma, että Hertan oireet ovat kokonaan kadonneet, syötän sille edelleen keväisin ja syksyisin yrttikuurin "yskänlääkkeenä" varuiksi. Olen jo monen vuoden ajan syöttänyt Hertalle aikoinaan pahimpina yskäkausina (varsinkin kevään siitepölykausi) timjamia eläinlääkärin ohjeen mukaan ja se todellakin on auttanut. Tänä syksynsä Chia de Gracian Mirvan kanssa pohdittiin että siihen kylkeen voi hyvin samalla syöttää klassista piparminttua hengitysteiden avaamiseen.



Kuva Taru Arola
 Jos joku ei tiennyt, niin tämä valkoinen kaunis ratsu, Hans (tai Pikku G, tai Gladiaattori, monta nimeä... ), on ori. Vaikka Hans on todella pehmeä ori luonteeltaan ja todellinen herrasmies käytökseltään, olemme huomanneet orimaisuuteen viittaavaa keskittymättömyyttä. Hans ei paljoa huutele, eikä mylvi, ja se on todella helppo käsitellä kisoissa ja kotona, mutta pahimpina aikoina sen orius tuli kyllä esille. Tallissa Hansia voi tosiaan harjata keskellä käytävää ja muut hevoset yrittävät karsinoista kurotella haistelemaan, eikä Hans lotkauta korviaan. Huomaa että se on todella hyvin koulutettu Portugalissa. Silloin kun ihmisen kanssa ollaan tekemisissä, ollaan töissä, eikä silloin ole mitään asiaa höhötellä muille.

Kuitenkin pahimpina ruuhka-aikoina kotona ratsastaminen oli välillä hieman hankalaa. Mitään sen kummempaa huutelua ei tällöinkään tapahdu, mutta Hansin keskittyminen on ihan muissa hevosissa. Se myös jännittyy tilanteensta, ja selvästi nuori ori ei oikein tiedä mitä sen tulisi tehdä, jotta se saisi "lauman hallintaan". Kisoissa Hans on niin vieraskorea ja ujo, ettei vastaavaa tapahdu, mutta kotona ilmeisesti hän yrittää olla tilanteen ja lauman herra, joten työnteko oli välillä vähän rasittavaa kun herra ei millään keskity vaan tuijottaa muita hevosia ja yrittää höristä.


Munkinpippuri on iän ikuisen vanha yrtti hormonitoiminnan tasaamiseen. Itselläni on monia tuttuja jotka syöttävät tammoillensa munkinpippuria hyvällä menestyksellä, joten tuli mieleen että miksei orilekin voisi kokeilla. Tulokset kyllä Hansin kohdalla huomaa.
Noin viikon syöttämisen jälkeen Hans oikeasti keskittyi paremmin töihinsä kotimaneesissakin. Se orimainen käytös vähenee ihan selvästi. Vaikka Hans ei ikinä mylvi, niin kyllä se vähäinenkin hörinä laantuu ratsastuksen aikana! Hans on myös rennompi, koska se ei viritä itseään "Hei! Olen ori!"- tilaan. Munkinpippurilla ei kuitenkaan ole rauhoittavaa vaikutusta, eikä Hans ole mitenkään liian löysä ratsastaa. Tämän tehon nimenomaan huomasimme keskittymisessä.

Testimielessä pidimme myös taukoja munkinpippurin syötössä. Jälleen, noin 5 päivän päästä alkoi pikkuhiljaa se huutelu kesken ratsastuksen. Orimainen käytös alkoi palata. Ei voi olla sattumaa. Tottakai tähän vaikuttaa kuinka paljon niitä tammoja on siinä ympärillä pyörimässä maneesissa, mutta ero on ihan selkeä. Pahimmat kiima-ajat eivät kuitenkaan ole tässä syksyllä, joten pääsimme testaamaan tätä sopivassa kohtaa.

Hans siis saa luvan syödä tätä valmistetta toistaiseksi jatkuvasti. Varmaan tulemme kokeilemaan taas sen pois jättöä jossain vaiheessa jos siltä tuntuu, mutta on hyvä tietää että sen syötön voi aloittaa uudestaan jos tahtoo.
Munkinpippurin kanssa on muuten dopingvaro aika 4 vrk, joten siitä täytyy pitää huoli, ettei kisaviikolla syötä. Hansilla ainakin vaikutus alkoi hälvetä juurikin siinä 4-5 päivän tienoilla. Onneksi Hans on niin ujo kisoissa, ettei siellä keskittymättömyyttä ole ainakaan toistaiseksi havaittu.

Munkinpippurin annostus on 1-2 ruokalusikallista päivässä. 

Ilmiselvä keskittymiskyvyn parantuminen kotitreeneissä muiden hevosten kanssa!
Kuva Taru Arola

Tehokas yskänlääke luonnosta

Hertta  on tosiaan ollut aina pölylle herkkä. Vuosia sitten kevät oli ihan tuskaa, kun pölyäminen ja siitepöly alkoi. Syöminenkin laukaisi Hertalla aina kauhean yskänpuuskan. Keuhkoissa ei ollut vikaa, vaan ärsytys tapahtui kurkunpäässä. Ohjeena eläinlääkäriltä aina oli että ehdottomasti täytyy liikuttaa, jotta mahdollinen lima lähtee liikkeelle. Teimme myös höyryhengitystä keväisin. Muistakaa siis aina ensin konsultoida eläinlääkäriä jos hevonen yskii!

Enää Hertta ei ole kahteen vuoteen yskinyt, sillä sen talli-ilma on niin hyvä ilmanvaihdon ansiosta. Olen kuitenkin varuiksi syöttänyt sille edelleen keväisin ja syksyisin timjamia, niinkuin silloin pahimpina aikoina.
Olen aina ostanut niitä pieniä maustepusseja kaupasta, ihan tavan marketista. Eihän ne kovin kalliita ole, mutta kulutus on aika suuri hevosen kokoiselle eläimelle päivittäin. Yksi pieni maustepussi riitti sen 2 päivää! Nyt kuitenkin huomasin että Chia de Gracialta saa timjamia vihdoinkin 400 g pusseissa! Ennen ostin aina kaupasta kokonaisen tornin niitä maustepusseja mutta nyt tuo yksi 400 g pussi riittää pitkään! Nytkin kun syötin, niin mulla jäi vielä molempia yli reilusti, voin sitten syöttää keväällä taas varuiksi uuden kuurin siitepöly aikaan! 400 g näitä yrttejä riittää pitkälle, sillä ne ovat niin kevyttä kamaa.

Jotain hyötyä farmasian opiskelusta, ja siihen pakollisena kuuluneesta farmakognosiasta. Pakko oli opetella yrttejä ja kasveja latinankielisine nimineen ja vaikutuksineen... ;)

Mistä sitten timjami aikanaan tuli tutuksi? Ihan hoitavalta eläinlääkäriltä.
Ohjeena oli 1 ruokalusikallinen timjamia, joka haudutettiin 2 dl tulikuumaa vettä. Muutaman minuutin haudutus riitti, jonka jälkeen timjami haudutusliemineen kaadettiin muun syötävän puuron sekaan. 
Timjami on antibakteerinen yrtti, ja vaikka se on tunnettu mausteena arkikielessä, se on oikeasti ollut pitkään lääkekasvi. Hah, jotain hyötyä farmasian opinnoista, kun piti opetella yrttejä...
Timjami irrottaa limaa ja rauhoittaa yskää. Ja tosiaan vain tuo ruokalusikallinen päivässä riitti, mutta sitä voi annostella myös 2 ruokalusikallista.

Itse tein niin, että haudutin timjamin suoraan puuroon, kunhan vain kaadoin tarpeeksi kuumaa vettä myös puuron sekaan.

Chia de Gracialta suositeltiin myös piparminttua mukaan. Päätin siis tämän syksyn testata tällaista comboa, eli timjamia 1 rkl sekä piparminttua 1 rkl / 2-3 dl vettä.
Vaikka timjami yksinään on tehonnut meillä jo vuosia yskään, saan aikaan paremman kombon lisäämällä piparminttua, sillä se avaa tehokkaasti tukkoista nenää ja hengitysteitä. Kyllähän varmasti kaikki tuon hammastahnan hajun ja maun tunnistaa ihan tavan kurkkupastilleista.
Yhdessä siis syötin timjamia liman irrotukseen ja piparminttua avaamiseen.
Olen kokonaan jättänyt höyryhengityksen Hertalta pois ennen ja jälkeen ratsastuksen vuosia sitten, sillä en ole kokenut enää sen tarvitsevan sitä. Kuitenkin, kun laittaa piparminttua puuron sekaan ja tarjoilee sen vielä lämpinänä, tulee kevyttä höyryhengitystä tehtyä samalla. 

Yhtään ei Hertta yskinyt tänäkään syksynä!

Olosuhteet ovat ratkaisevassa asemassa yskän hoidossa (mm. hyvä talli-ilma, ja jos ulkona on kuivaa ja pölyistä, se  voi haitata jopa enemmän kuin tallin ilma. Ratsastuspohjien pölyäminenkin voi olla haitaksi, puhumattakaan pölisevästä heinästä). Yrtein voidaan kuitenkin tehokkaasti helpottaa ja lievittää oireita.

Katselin Chia de Gracian sivuja ja huomasin että heillä on ihan oma yrttisekoite yskän hoitoon, jossa on paljon eri yrttejä tukemaan hengitysteiden toimintaa. Deep Breath on 1,7 kg pussi, jossa on timjamin ja piparmintun lisäksi myös mm. lakritsinjuurta, valkosipulia ja anista. Jos ei tahdo itse sekoitella yrttejä, tässä on yhdessä pussissa koko koktaili.

Hertta syysauringossa tarhassaan, ja ilman yskää!
Kuva Taru Arola




Tiedän monen syöttävän munkinpippuria varsinkin tammoille, kertokaas kokemuksianne? Toki jos joku oriillensa syöttää niin tahtoisin kuulla siitäkin. :)

12 kommenttia

  1. Mielenkiintoinen postaus! Voisikin testata hevoselle tuota deep breathia! Tammallani on puhkuri, mutta yrteillä ollaan saatu loputkin oireet kuriin, mitä vielä jäi elinolojen muuttamisen ja heinänvaihdon jälkeen. Tähän asti ollaan syötetty better breathingia, mutta tuo olisi edullisempaa.. vähän eri yrttejä osa, mutta kokeilemallahan se selviäisi ajaisiko tuo saman asian :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilenallahan ne aina selviää, mikä kellekin sopii :)

      Hertta pärjännyt tosiaan timjamilla ja ainakin yksi toinenkin tuttu hevonen syö timjamia kevät/syksy kaudella. Pitkään ostin timjamia aina kaupasta eikä siellä saanut niitä isommassa purkissa, mutta vihdoinkin CdG:ltä saa ison pussin! :D

      Poista
  2. Meidän tammalle syötetään munkinpippuria! Täytyy myöntää, että on toiminut. Siitä saa hyvin apua hormonitoiminnan tasaantumiseen ilman, että se rauhoittaa! :) Suosittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin tiedän muutaman tamman jotka syö säännöllisesti ja teho on todettu. Ja nimenomaan, ei rauhoita, mutta "kiukuttelu ja tammamaisuus" jää pois. Mieli tasoittuu selvästi :)

      Poista
  3. Joka kevät hevoset yskähtelee jossain vaiheessa, liittyy ilmeisesti sään vaihteluun jotenkin, olen silloin antanut n. kk kuurin hunajasiideriä ja toimii! Monta vuotta jo menty tällä systeemillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hertalla joskus voi tulla pientä yskän oiretta jos alkaa sellainen raju säänvaihtelu, eli paukkupakkasista plussakeliin ja kosteuteen. Säänvaihtelut helposti näemmä ärsyttää monia. Hunajasiideristä mäkin olen kuullut hyvää :)

      Poista
  4. Annatteko Hansille munkinpippurin vain kuivien rehujen sekaan vai pitääkö se jotenkin turvottaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi antaa kuivana, voi myös laittaa turvotettavien sekaan. Hans on nyt syönyt molemmin tavoin.

      Ensin se söi kuivana myslin seassa välirehuruokinnan yhteydessä, eli kolme kertaa päivässä, yhteismääräksi tuli siis se 2 rkl, mutta Hans oli vähän huono syömään myslejään (jäivät helposti osa syömättä).

      Nykyään se syö sen melassipuuron seassa jonka se saa ratsastuksen jälkeen ja siellä turpoaa. Nämä pippurit eivät pahemmin turpoa, joten ei väliä kummin syöttää :)

      Poista
  5. Itse kokeilin nyt lisätä tammani yrtticomboon munkinpippuria lieventämään aiemmin koettuja kivuliaita loppusyksyn kiimoja. En tiedä oliko juuri munkinpippurista apua, mutta kipukohtauksilta on todella vältytty. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nokun meijän tallilla on yksi tamma jolta "kiimakipukohtaukset" käsittääkseni selvästi vähentyneet munkinpippurin jälkeen? Eivät uskalla enää lopettaa sen syöttöä! :D

      Poista
  6. Pitääpä lähteä kokeilemaan tuota timjami + piparminttu kombinaatiota hevoselle, jos sais liikutuksen alussa ilmenevät yskähtelyt vähenemään. :) Hyvä postaus, kiitos :)

    VastaaPoista
  7. Onko jollekin tuttu munkinpippuriöljy? Saako sitä jostain?

    VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!