Kootussa Ravissa

27. helmikuuta 2015

Tuotetestauksessa Sprenger Bemelmans kankikuolain!

* Tämä postaus on toteutettu yhdessä Keravan Horse & Riderin kanssa *

Olin jo jonkun aikaa ollut siinä tilanteessa että Hertalle pitäisi miettiä uutta kankikuolainta. Tässä vaiheessa tasoa homma menee enemmän ja enemmän hienosäädöksi, ja olen huomannut sen että pienilläkin asioilla on oikeasti merkitystä. Tähän asti olin mennyt omalla kankikuolaimella, joka oli kaveriltani saatu. En ollut edes pahemmin aikoinaan sitä sovittanut. Se oli sopivan paksuinen ja ei mikään hirveän vipuvarrellinen, joten ostin sen kaveriltani halvalla kun sain. Todellisuudessa nykyään vähän häiritsi se, että kanki oli todella leveä Hertan suuhun. Leveys taisi olla 14,5 cm vaikka Hertalle menee 13,5 cm ihan hyvin. Kanki tursui suupielistä ulos ainakin 1 cm molemmin puolin, välillä jos se meni vinoon, toisella puolella oli melkein 2 cm kankea ulos suupielestä toisen puolen ollessa poskessa kiinni. Oli siis vaikeaa pitää kuolainta keskellä, se pääsi liikkumaan suussa. Täytyi olla todella tarkka että suitset olivat päässä keskellä hevosta.

Aloin tutkailemaan eri kankivaihtoehtoja. Hertalle ei turhaa kamaa mahdu suuhun, joten ei mitään älyttömän paksua kankea. Bridongikin vie tilaa suussa. Tosiaalta, en tahdo todella isolla vipuvarrella olevaa kankea, sillä pyrin muutenkin käyttämään kankea vähän. Kangen muotoilu pitäisi olla mahdollisimman hellä, eli ei mitään vahvaa kankea, vaan sellainen johon Hertta voi halutessaan myös tukeutua. En tahdo että se pakenee liian vahvaa kankea. Kielentilan tulisi olla matala. Olen huomannut, että H on parempi tasaisella kuolaimella joka on mahdollisimman suora.
Bridong kuolain meillä on Sprengerin KK Ultra RS Dynamic, eli se on anatomisesti muotoiltu. Hertan suuhun ei siis tule "teräviä kulmia" vaan kuolain myötäilee tasaisesti suupielestä suupieleen kielen päältä. Kävin Keravan Horse & Riderissa kyselemässä vähän Sprengerin kankikuolaimista mikä olisi sopiva. En oikein osannut itse päättää. Taisin sanoa vain "joku pehmeä".
Minulle suositeltiin Bemelmansia heti, sillä se on kuulemma suunniteltu yhdessä käytettäväksi tuon kyseisen Sprengerin bridongin kanssa, joka minulla jo ennestään oli. 
Eli Dynamic kolmipala bridong + Bemelmans kanki.

En oikeastaan ollut paljoa uskaltanut edes ajatella Bemelmansia, sillä siinä tuo kielentilan kaari näytti todella isolta ja jotenkin rajulta. Näyttää kauhean vahvalta kuolaimelta ja tuoteselosteessa sanotaan "estää heittämästä kielen kuolaimen päälle", mutta eihän Hertalla tälläistä ongelmaa ole ikinä ollut. 
Kovasti kuitenkin vaakutettiin minulle että se on pehmeä kuolain ja kun tarkemmin katsoin sitä ja kääntelin, niin eihän siinä itseasiassa tulekkaan mitään "terävää kulmaa" suuhun!

Bridong ja kanki. Molemmat anatomisesti muotoiltuja.
Tästä kulmasta näkee tuon eteenpäin kallistetun kielentilan.
Muotoilunsa ansiosta kun kankea käytetään, tämä kääntyy tasaisesti ja hevosella on aina kielelle tilaa. Se on jo perustilassaan ollessaan aavistuksen kallistettuna eteenpäin. Kielentila on todella iso, mutta eteenpäin kallistuksen ansiosta kuolain ei osu kitalakeen, vaan se lepää kielenpäällä "eteenpäin nojaten".  Pitkät varret saavat aikaan hitaamman kuolaimen liikkeen. Tämä kuolain on kuitenkin suunniteltu olemaan pehmeä kanki, jotta hevonen olisi rento. Materiaalina on Sprengereistä ennestään tuttu aurigan, joka stimuloi syljen tuottoa.

Otin kuolaimet heti käyttöön ja Hertta tuntui todella tyytyväiseltä tähän valintaan. Valmentajakin sanoi ensimmäisellä käyttökerralla että Hertta toimii paremmin tällä kuolaimella, eron näki. Syljen eritys on huomattavasti runsaampaa näissä Sprengerin kuolaimissa tuon materiaalin ansiosta. Hertta ainakin tuntuu oikein imeskelevän kuolainta. Hertta on ollut aina sellainen, että jos suu on ollut kuiva ratsastuksen jälkeen, se ei ole ollut oikein rennon tuntuinen ja rehellisesti läpi. Sitten kun suu vaahtosi normaalisti, Hertta oli omaan makuuni ollut oikein pehmeä ja ennenkaikkea rento. Nämä ovat yksilöllisiä asioista, ja joku hevonen voi olla kuivasuisena paremman tuntuinen.
Suun vaahtoaminen ei Hertalla kuitenkaan ole mitään hullua. Joillakin hevosilla näkee todella paljon vaahtoa suussa, ja tiedän muutamia joille se on normaalia. Yleisesti ottaen liika vaahtoaminenkaan ei ole hyvä juttu ja voi kertoa monista epäkohdista. Nämä kuitenkin ovat sellaisia asioita joita jokaisen ratsastajan tulisi tuntea hevosessaan. Hertalle ainakin rentouden ja hyvän läpiratsastuksen merkki on sopiva vaahto "huulipunamaisesti". Tämän kankikuolainyhdistelmän kanssa tämä toteutuu ja Hertta tuntuu luottavaisemmalta kuolaimeen.

Materiaalina Aurigan.
Käytössä tämä kanki tuntuu ainakin omaan käteen pehmeämmältä ja hitaammalta kuin vanha normaalikanki. Jos tarvitsee käyttää kankea, sillä tehty liike tuntuu hitaalta. Itse tykkään tästä, että kanki ei ole nopea liikkeissään. Tämäkin on toki hevoskohtaista, mutta Hertan kaltaisen suustansa herkän hevosen kanssa kaikki hitaat ja pehmeät kuolaimet ovat parempia.
Näissä kangissa tulee myös mukana Sprengerin oma tasapainoitettu kankiketju.

13,5 cm pituinen kanki istuu ainakin Hertan suuhun hyvin. Nyt se on tasaisesti molemmin puolin suupielestä ulkona, ei tunnu että koko kankisuitsitus olisi Hertan päässä vinossa. Hyvältä näyttää!

Itse olen todella tyytyväinen tähän kankeen ja voin sitä suositella varsinkin jos hevosesi on herkkä suustansa ja reagoi pieniinkin liikkeisiin vahvasti. Tämä on hitaampi kanki ja käytössä varsin pehmeä! Materiaali tuntuu mielyttävän ainakin Herttaa. :)




Lisätietoa tästä Sprengerin kuolaimesta voitte käydä katsomassa Keravan Horse & Riderin sivuilta TÄSTÄ. Sivuilta löytyy myös muita kuolainvaihtoehtoja. :)

16 kommenttia

  1. Kiva että Hertalle löytyi sopiva kanki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! On kyllä hyvä fiilis! :)
      Alkaa tämä touhu kuitenkin menemään aina vain enemmän hienosäädöksi mitä korkeammalle mennään, joten alkaa huomaamaan kuinka pikkujutuilla on merkitystä :)

      Poista
  2. Mullakin on tulossa tässä kanki ongelma.. Pitäisi ruveta ottamaan kanget mukaan treeniin, tosin hevosella eikä minulla ole mitään kokemuksia kangista. Valmentajalta kyselin neuvoja mikä kanki voisi sopia hevoselle ja hän ehdotti ranskalaista kankea. Hevosella on pieni suu, helposti nojaa käteen ja on välillä tosi hidas ja hetkittäin taas toimii kuin ajatus.. Todella helppo tapaus :D

    Ranskalaisessa ja tässä bemelmans kangessa ei ihan älyttömän isoa eroa loppupeleissä ole, hirveän vaikea on miettiä mikä nyt voisi olla sopiva :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo eivät kamalasti eroa. Bemelmansissa on kyllä enemmän kielentilaa, ranskalaisessa ei paljoa. Toisaalta ranskalainen taas jakaa paineen tasaisesti suoruuden ansiosta. Onkos teillä millainen kuolain normaalisti käytössä? Osaatko sen perusteella yhtään sanoa kumpi olisi parempi, kielentilallinen vai mahdollisimman suora? :)

      Jos kerta on pieni suu, niin siinä mielessä ranskalainen varmaan veisi vähemmän tilaa? :)

      Ei auta kuin kokeilla! Monissa kaupoissa on Sprenger test center, eli saat noin 10 euron panttia vastaan vuokrata haluamasi kuolaimen testiin. Jos et tykkää, voit palauttaa sen ja ottaa samaan panttimaksuun toisen tilalle. Jos sitten päätät ottaa kyseisen kuolaimen, panttimaksu hyvitetään ostohinnasta. Näin ainakin Keravalla on :) Kannattaa tutustua ja tutkia! Parhaan kuolaimen löytää vain testaamalla, eikä sitä varten kannata omaksi heti ostaa kaikkia! :D

      Poista
    2. Meillä on toisissa suitsissa omppu kolmipala jota käytän tällä hetkellä taas enemmän ja toisissa suitsissa on ehkä vähän ohuempi kolmipala :)

      Voisin kuvitella että voisi pitää näin alussa sellaisesta kuolaimesta joka tasaa painetta tasaisemmin. Tai sitten se on mun päässä että joku sellanen joka ois mahdollisimman tasanen ja jakaa painetta.. :D

      Joo onneks on tullut noita erilaisia kuolainpankkeja mistä saa kokeiltavaksi panttia vastaan kuolaimia niin ei itte oo konkurssin partaalla, kun ostelee miljoona erilaista kuolainta todetakseen että ei tämä ollutkaan hyvä :D

      Poista
  3. osaatko sanoa onko kuolainten materiaaleilla väliä? kanki on samanlainen kun sullakin, mutta bridong on metallin värinen. en löytäny säännöistä mainintaa että pitäs olla samaa materiaalia.. ootko viisaampi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mun mielestä ole kyllä mitään väliä! Olen mennyt viime kauden tuolla sprengerin bridongilla ja tavallisella kangella. Ei ole tulut sanomista.

      En sano tätä sata varmaksi mutta en kyllä ole törmännyt tilanteeseen että materiaali pitäisi olla sama!

      Joskus kuulin tyhmän huhun että eri paria olevat kankikuolaimet reagoisivat hevosen suussa tehden sähköiskuja... :D tämä on kyllä niin urbaanilegendaa ettei tosiaan kannata uskoa :D sen verran mitä minäkin siellä koulussa opiskelen kemiaa niin ei ole mahdollista! :D

      Poista
  4. Tää tulee vähä puskista ku ei oikein liity aiheeseen mut miten pitkät koulujalkkarit on sun mielestä hyvät? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ööö vähän vaikeeta selittää! :D helppoa ois näyttää.. mutta siis jalka ei saa olla liian suora vaan täytyy olla sopiva polvikulma.

      Sellainen hyvä "mittari" ois kun seisot hepan kanssa paikallaan (siis sinä selässä). Laske jalat pois jalustimilta. Jalustimen pitöisi olla kantapäästä noin 2-3cm ylempänä. eli vähän joudut nostamaan varpaita kun laitat jalan jalustimeen takaisin, et saa nostaa koko jalkaa, vaan vaan varpaita ja sitten saat jalan jalustimeen :)

      Poista
    2. Okei kiitos! :) mulla tuntuu vaan usein olemaan ongelmana se et joko ne on liian lyhyet tai liian pitkät :D ens kerral sit ehkä ne on sellaset sopivan mittaset (;

      Poista
  5. Ulkomailla nakee paljon etta hevosille annetaan sokeripala selkaan noustessa, ja joskus kesken ratsastuksenkin, jotta hevoset tuottaisivat enemman vaahtoa kuolaimet suussa. Itsekin kaytan tata tapaa nykyaan, ja tuntuu kylla etta hevoset ovat usein pehmeampia suustaan ja imeskelevat kuolainta paremmin.
    Sokeri on myos hyva keino palkita hevosta kesken ratsastuksen - sulaa suussa eika pureskellessa jata paloja suuhun kuten esim porkkana. Hyva palkitseminkeino etenkin piaffia opetellessa :)
    Toinen keino auttaa hevosta pitamaan hyvin pehmea suu kuolainten kanssa on voidella suupielet vaseliinilla ennen suitsien laittoa. Toimii vahan kuin huulirasva, ja auttaa myos kunhan hevonen tahan tottuu.
    Tsemppia treeneihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lahjonta toimii aina! ;)
      Itekin otin nykyään sokerin käyttöön palkitsemiseen kun ei hevosen tartte pureskella sitä varsinaisesti :)

      Poista
  6. Mikä on mielipiteesi tapaus Olseniin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse herrasta en voi sanoa mitään, koska "never höörd", mutta jos pelkkää videota kommentoin, niin ehdottomasti se oli väärin.

      Virheitä sattuu kaikille, mutta itselleni videosta välittyi jo silkka turhautuminen ja jopa suuttuminen. Video ei ollut todellakaan mitään maailman räikeintä eläinrääkäystä, mutta kaukana siitä mitä minun mielestäni on piaffin opetus maastakäsin. Olen ihan amatööri häneen verrattuna, mutta näin amatöörinäkin sain hevosen piaffiin maastakäsin ilman repimistä ja raipatusta.

      Varmasti kyseinen herra osaa kouluttaa piaffia ja omien sanojensa mukaan "hevosystävällisesti" mutta videolla tämä ei tapahtunut. Hevonen ei selvästi ymmärtänyt mitä siltä haettiin, se sulkeutui kuoreensa ja kieltäytyi enää reagoimasta mihinkään, edes siihen sokerinpalaan mitä tarjottiin. Taisi mennä hermot molemmilta. En puolestele hänen tekoaan. Hyvä että tälläisiä tapauksia nostetaan esiin jos se pistäisi edes miettimään mutta kuitenkin joissain tapauksissa on jo tämä meteli mennyt yli.
      Koulutusmetodit näyttivät jotenkin vanhanaikaisilta. Itse en ymmärrä sivuohjia tuossa tilanteessa, mutta jälleen korostan, etten ole ammattilainen.

      Olisi ollut kiva nähdä noista valmennuksista myös niitä videonpätkiä missä koettiin onnitumisia ja sitä "happy athlete" meininkiä. Niitäkin varmasti oli. Kyseinen hevonen vaan ei sitä osakseen kylläkään saanut videolla. :/

      Kun en lakimies ole, niin en osaa sanoa tuleeko tästä millaista sanktiota, mutta sen päättäkööt muut. Totuus kyllä oli, että lain mukaiset hevosen kohtelun peritaattteet eivät tässä täyttyneet.

      Poista
  7. Minkä kokoinen bridongi sinulla on? Onko lyhyempi,sama tai pidempi kun kanget?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on bridong ja kanki saman mittaiset, eli 13.5! :)

      Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!